z klimy coś cieknie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radek1313
    Classic
    • 2013
    • 6

z klimy coś cieknie

Witam i ja się podepnę pod temat otóż moj problem polega na tym iż wentylator i klima (manual) nie działa. Sprawdziłem wentylator na krótko i śmiga. Co do rezystora nie jestem pewien ale chyba jest ok. Myślę, że panel sterowania pdał, ponieważ kiedyś miałem tak,że przełącznik obiegu raz działał, a raz nie. Teraz on działa a włącznik AC i wentylator nie działają... Sprawdzałem przewody i są ok, a prąd nie dociera... Czy po za wymianą panelu sterowania macie jakieś inne pomysły :?:
  • johny1412
    Classic
    • 2011
    • 29
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

z klimy coś cieknie

Parę dni temu przesiadłem się z fabii do oktawiana i mam taki oto problem. po wyłączeniu silnika usłyszałem jakby coś ciekło, taki metaliczny odgłos kapania. pojawiła się rzeczywiście przezroczysta ciecz na podłodze w garażu. po kilku chwilach przestało kapać. w wakacje jechałem tym samym samochodem z włączoną klimą i też kapało. czy tak powinno być? woda się po prostu skrapla? czy powinienem to sprawdzić? poradźcie nowicjuszowi. pozdro

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Spokojnie.Tak ma być.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• K_Popiel
        Rider
        • 2010
        • 608

Moim zdaniem nic nie powinno kapać, proponuję zlokalizować miejsce skąd cieknie i defekt usunąć.
        // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
        ------------------------------------------------------

Komentarz

Zamieszczone przez JanuszSz
          Spokojnie.Tak ma być.

Komentarz

• przemek88
            Rider
            • 2009
            • 613

przy klimie to normalne ze coś kapie

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3374
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Z klimy kapało i kapać będzie, a jak masz wątpliwości to sprawdź co to za ciecz. Jak woda to tak ma być
              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez K_Popiel
                Moim zdaniem nic nie powinno kapać, proponuję zlokalizować miejsce skąd cieknie i defekt usunąć.
                Cóś mi się widzi,że nie masz klimatyzacji. :idea:
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Tichy
                  Rider
                  • 2010
                  • 544

johny1412, to normalne. Kapią skropliny z wymiennika. Są one wyprowadzone na zewnątrz z przodu pod samochodem. Jakby nie kapało to dopiero byłby problem bo woda zalewałaby środek auta (tak się zdarzało w Renówkach, gdzie króciec odprowadzający się zapychał)

Komentarz

• delanopl
                    Elegance
                    • 2009
                    • 831

johny1412, podpisuje się pod innymi wypowiedziami, tak ma być, masz sprawnie działającą klime

Komentarz

• tryton
                      Elegance
                      • 2008
                      • 935

Kolega to chyba pracuje w ASO jak daje takie rady :diabelski_usmiech
                      Niczym się nie przejmuj z klimy przy używaniu zawsze kapie woda pod auto

Komentarz

• johny1412
                        Classic
                        • 2011
                        • 29
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jak tak ma być to niech będzie. podziękował :lol:

Komentarz

• K_Popiel
                          Rider
                          • 2010
                          • 608

Zamieszczone przez tryton
                          Kolega to chyba pracuje w ASO jak daje takie rady :diabelski_usmiech
                          Niczym się nie przejmuj z klimy przy używaniu zawsze kapie woda pod auto
                          No cóż, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie no może poza tym że u mnie /klimę w samochodzie posiadam/ kapania nie stwierdziłem, co oczywiście nie oznacza że nie kapie . W ASO nie pracuję, ale może teraz propozycje się posypią
                          // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                          ------------------------------------------------------

Komentarz

• jacek23
                            Drive
                            • 2010
                            • 44

Wymiennik ciepła w klimatyzatorze jest zimny. Ciepłe powietrze, schładzając się na nim oddaje nadmiar wilgoci (zimne powietrze nie może zawierać w sobie tyle wilgoci co ciepłe).
                            Coś z tą wilgocią trzeba zrobić - tzn odprowadza się ją wężykiem pod auto.
                            Z mojej O1 nie kapie zbyt wiele, ale wcześniej miałem auto z którego kapało dosyć intensywnie po włączeniu klimy i to jest prawidłowe zachowanie.

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14885
                              • Octavia IV (NX3)

johny1412, jak kapanie ustaje, a ciecz to jest woda (przezroczysta i nie pachnie chemikaliami) i kapie tak mniej więcej na wysokości przedniej osi lekko po prawe stronie (ale blisko środka) - to tak ma być. To jest odprowadzanie z klimy nadmiaru wilgoci. Gdzieś to musi odejść. Gorzej jak by nie kapało - wtedy otwór odpływowy jest zatkany i woda zostaje w autku.
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...